Customer Service Chat
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για όλες τις παραγγελίες
0 Καλάθι
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2261021008

Παιδική Πλατυποδία: Αντιμετωπίστε την έγκαιρα!

28/05/2021
από serafinoshoes.gr
Blog | Πλατυποδία

 

Τι είναι η παιδική πλατυποδία και από τι προκαλείται;

Η παιδική πλατυποδία (pes planus) αποτελεί ουσιαστικά την επίπεδη ή πολύ μικρή καμάρα στο πέλμα, που γίνεται αντιληπτή όταν τα παιδιά στέκονται ή περπατούν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το healthychildren.org, το παιδικό πόδι με πλατυποδία είναι σύνηθες στα βρέφη και στις μικρότερες ηλικίες έως και έξι ετών (44% των παιδιών μεταξύ των ηλικιών 3 έως 6 ετών παρουσιάζουν πλατυποδία). Στα βρέφη, το μικρό στρώμα λίπους στο πέλμα, «κρύβει» την αναπτυσσόμενη καμάρα, ενώ τα νήπια έχουν ακόμη χαλαρούς συνδέσμους.

Η επίπεδη καμάρα, συνήθως διορθώνεται φυσικά, καθώς οι μύες ενδυναμώνονται και οι μαλακοί ιστοί σκληραίνουν. Το ύψος της ποδικής καμάρας στα παιδιά αυξάνεται μέχρι και την ηλικία των 9 ετών. 1 με 2 στα 10 παιδιά, όμως, θα συνεχίσει να παρουσιάζει πλατυποδία και ως ενήλικας.

Το πρόβλημα πρέπει να σας απασχολήσει ιδιαίτερα, όταν και μετά το πέρασμα της ηλικίας των 9 ετών, η πλατυποδία παραμένει ή, αντίθετα, εμφανίζεται ξαφνικά στο παιδί σας.

Το πέλμα με πλατυποδία διαφέρει σε κάθε παιδί: μπορεί να είναι εύκαμπτο ή δύσκαμπτο, ανώδυνο ή επώδυνο και συνδέεται με το πόσο σφιχτός είναι ο Αχίλλειος τένοντας στη βάση του ποδιού.

Στην πλειοψηφία της, η πλατυποδία είναι ανώδυνη, γίνεται όμως αισθητή, μετά από πολύωρη άθληση, περπάτημα, τρέξιμο ή έντονη δραστηριότητα, πράγμα που κάνει τη μετακίνηση του βάρους του σώματος στα πόδια πιο αντιληπτή. Ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλο το πόδι, στο πέλμα ή τον αστράγαλο.

Σύμφωνα με τους Joshua Burns και David Little, Καθηγητές του Τμήματος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Westmead του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η παιδική πλατυποδία έχει συσχετιστεί με διάφορες αιτίες εμφάνισης.

Για να προλάβουμε τη σωστή διαμόρφωση του παιδικού πέλματος και να μην αναπτυχθούν νέα προβλήματα από το πουθενά, είναι απαραίτητο να επιλέγετε με προσοχή το πιο πιο σημαντικό αξεσουάρ στη εμφάνιση των μικρών σας, το παπούτσι.

Πολύ σφιχτά, πολύ φαρδιά, πολύ στενά, πολύ ξεχειλωμένα, οποιαδήποτε από αυτές τις επισημάνσεις, μπορεί να αποτελέσει αιτία για βλάβη στο τρυφερό παιδικό πέλμα, που βρίσκεται σε ανάπτυξη, δημιουργώντας μελλοντικά προβλήματα και στην ενήλικη ζωή.

Όσο είναι ακόμη νήπια, τα ποδαράκια των μικρών σας έχουν ακόμη περισσότερο χόνδρο παρά οστό. Αν και η δομή του πέλματος έχει ολοκληρωθεί στην ηλικία των 2 ετών, τα οστά δεν αναπτύσσονται και σκληραίνουν ολοκληρωτικά πριν από την ηλικία των 18 ετών!

Οι εύκαμπτες, ανθεκτικές σόλες που δεν γλιστρούν εύκολα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε σε ένα παπούτσι για βρέφη. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να φορούν παπούτσια που είναι ευέλικτα και επιτρέπουν στο πόδι να κάμπτεται και να κινείται σαν να ήταν ξυπόλητο.

Τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν, «γαντζώνοντας» με τα δάχτυλά τους το έδαφος, καθώς αναπτύσσουν την εγγενή δύναμη του ποδιού και της καμάρας τους. Έτσι στο σπίτι, συνιστάται να αφήνετε το παιδί σας ξυπόλητο, διευκολύνοντας την φυσική ανάπτυξη του πέλματος. Ωστόσο, όταν οι επιφάνειες είναι ανομοιογενείς, είναι προτιμότερο να φορούν μαλακά παπουτσάκια, που δεν εμποδίζουν το πόδι, προσφέροντας άκαμπτη στήριξη για να προστατεύονται.